Witam, niedługo będę montował hak holowniczy i przy okazji chciałbym kupić i zamontować czujniki cofania, no i mam dwa pytania do osób które mają ten wynalazek.
1. Czy takie tanie po 60 - 80 zł z allegro to tylko zabawjka czy działają ok?? No i jak z ich trwałością, ponieważ jest trochę pracy z montażem więc nie chciał bym co 2 miesiące ich wymieniać.
2. Czy czujniki zamontowane w zderzaku w sposób taki jak orginalne będą wykrywały hak??
Zależy mi na opinii ludzi którzy je mają, mieli albo użytkowali pojazd z takim sprzętem, bo na necie jest dużo opinii ale mało wiarygodnych albo starych.
ja kupilem valeo nie warto brac najtanszych bo sie sypia i tyle
co do haka poszukaj takich ktore dadza sobie z nim rade niektore poporstu sie "uczy" ze masz hak i tyle
Zestaw zawiera 4 tylne czujniki czarny mat oraz kolorowy wyświetlacz do zamontowania na
desce rozdzielczej wraz z powiadomieniem dźwiękowym. Zestaw ten można
montować do samochodów wyposażonych w hak holowniczy.
a no właśnie chodzi mi o osoby które mają te tańsze czujniki z allegro, chińszczyznę, jak będę musiał wydać ponad 250 zł to chyba będę wysiadał i sprawdzał osobiście :lol:
Mogę wydać max 100 czyli któreś z tańszych.
A ta mam taki klik kosztował on mnie ok 40 zł. Działa fajnie i bezproblemowo. Montaż to ok 1,5 godz. Jak będziesz taki montował to mogę wysłać Ci manual.
pozdrawiam
EFISH
Moc jest ze mną i lepiej niech się mnie trzyma dla swojego dobra :-)
A ta mam taki klik kosztował on mnie ok 40 zł. Działa fajnie i bezproblemowo. Montaż to ok 1,5 godz. Jak będziesz taki montował to mogę wysłać Ci manual.
Mam identyczny. Mi montaż zajął 30 minut - ale tylko dlatego, ze czujniki montowałem w miejsce poprzednich i musiałem jedynie nieco powiększyć otwory... Jak narazie działa OK, i nawet na wyświetlaczu pokazuje prawidłową odległość od przeszkody...
Aha, mam (tzn. czasem zakładam) hak i czujnik nie głupieje...
Mam identyczny. Mi montaż zajął 30 minut - ale tylko dlatego, ze czujniki montowałem w miejsce poprzednich i musiałem jedynie nieco powiększyć otwory... Jak narazie działa OK, i nawet na wyświetlaczu pokazuje prawidłową odległość od przeszkody...
Aha, mam (tzn. czasem zakładam) hak i czujnik nie głupieje...
Jak przyjdą czujniki to będę montował hak i czujniki, do haka trzeba zdjąc zderzak i dobrać się do instalacji tak więc czujniki będą przy okazji.
Po wszytskim dam znać jak hula.
Czujniki parkowanie motuje mój kolega, zamontował już ich w setki.
Przetestował pare modeli, najlepiej wychodzi z 4czujnikowych : Phantom BS 415.
Pokazuje właściwą odległość i mają dobre pierścienie uszczelniające.
Kolego kup sobie zwykłe czujniki z sygnałem dźwiękowym zamiast tego wyświetlacza.
NIe trzeba ciągnąc żadnych kabli i ten wyświetlacz to wg mnie wieś :wink:
Zamontowane czujniki i hak, czujniki z allegro takie za 50 pln-ów. zajęło to w sumie ok 3 godziny hak razem z podłączenienm wiązki +czujniki. Wszytsko śmiga, jest ok.
Witam,mam pytanko - czy do montażu takich czujników w OII kombi trzeba zdejmować zderzak ? Prosdzę o info - pozdrawiam
Jeżeli jesteś sprytny to nie trzeba. Wystarczy po wywierceniu otworów wziąć sobie drucik, ładnie go wygiąć i przez otwór w bagażniku wyciągnąć kabelki do podpięcia pod światło cofania. Oczywiście jeżeli chcesz kupić czujniki nie-ORI.
Komentarz